Installaties
Welke installatie moet ik nemen? McHome informeert u en helpt u met uw keuze.
De installatie voor en in uw nieuwe woonhuis wordt bepaald door de volgende factoren:
- wilt u energieneutraal?
- wilt u energiarm?
- wilt u koelen?
Duurzaam bouwen en verwarmen is kiezen voor NIET ACCUMULEREND bouwen: Bij lichte bouwsystemen, zoals staalframebouw zijn alle wanden, vloeren, plafonds en daken geisoleerd. Dit betekend dat die onderdelen GEEN warmte opnemen. Bij massieve bouw gaat een groot deel van de verwarmings-energie in de wanden zitten (accumuleren = opladen). Dit is een negatief effect bij het verwarmen van massieve woningen. Een energie-arme woning met een lichte geisoleerde bouwconstructie als staalframebouw gebruikt tot 80% minder energie. Het is dus zaak dat het verwarmingsapparaat alleen werkt als het nodig is en dan zo kort mogelijk. Omdat in een lichte bouw de genoemde bouwdelen geen warmte opnemen is een ruimte vele malen sneller opgewarmt en dat kost dan evenredig veel minder energie ( = stroom), bij koelen uiteraard evenredig. Lees verder en leer hoe een NIET accumulerende woning een veel fijnere woning oplevert.
Ventilatie in een energiearme woning.
Beter bouwen betekend minder behoefte aan verwarmingsenergie (want daar gaat het om) en hoe minder behoefte hoe kleiner de installaties. Aan de basis van een energiearme of energie-neutrale woning staat een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. En maakt u zich geen zorgen: u kunt als u dat wilt, gewoon ramen blijven openen. Daarnaast hebben de bepaalde gebalanceerde ventilatiesystemen een dag/nachtventilatie-stand waarbij de nachtstand bij NIET-accumuerende bouwsystemen zoals staalframebouw de woning in de avond en de nacht op een passieve (dus zonder hulp van een airco of andere koelunit) sneller laat afkoelen; heerlijk comfortabel, zo horen we terug van tevreden opdrachtgevers.
Warmteafgifte.
Om efficiënt te opereren wordt veelal met lage verwarmingstemperaturen gewerkt. Vloerverwarming is bij
Mc-Home de standaard warmteafgifte. Alle verblijfsruimtes op de begane grond worden voorzien van vloerverwarming. Bij verdiepingen worden ook de overloop en de badkamer voorzien van vloerverwarming. Vloerverwarming is een traag verwarmingssysteem, het duurt een tijdje voor het warm wordt in de ruimte. Een dergelijk systeem aanbrengen in een ruimte waar men snel even wil verwarmen heeft dus geen zin. Die ruimtes kunnen worden voorzien van convectie-verwarming, een LT radiator of een infraroodpaneel.
Infrarood vloerverwarming
Een nieuwe trend om ruimtes van energiearme woningen op een esthetische manier te verwarmen is het toepassen van infraroodvloerverwarming. Deze verwarmingsmethode kan ook uitstekend dienst doen als totale verwarmer van woonhuizen die met een betere bouwmethode of als een passief-gebouw als uitgangspunt worden gebouwd. Lees onder meer over deze serieuze geld- besparing die steeds meer toegepast...
Koelen. Is dat nodig?
Als u kiest voor een bouwsysteem zoals Staalframebouw kiest u voor een systeem waarbij intredende warmte niet wordt opgeslagen (geaccumuleerd) in de wanden. Dit is in feite, na het buiten houden van koude en warmte de tweede energiebesparing. Door het ontwerpen van een nachtventilatieroute (via WTW en / of kozijnen) koelt uw woning in de zomer 's-avonds en 's-nachts snel weer af en ontstaat er op een passieve manier een aangenamer binnenklimaat. Tevens hoeft er dus in de winter minder te worden bij-gewarmd. Mocht u wel één of meerdere ruimtes willen koelen vraagt dit aanmerkelijk minder energie, dus minder electriciteitskosten. Lees ook...
Stoom opwekken met PV panelen.
Om volledig energieneutraal te opereren moet u uw eigen stroom moeten gaan opwekken. Anno nu is het interessant om deze investering gelijk mee te nemen met het ontwerp en de bouw van uw nieuwe woning. Uw investering rendeert binnen enkele jaren en daarna heeft u als het ware gratis stroom. Van alle installatiemaatregelen is het aanschaffen van (extra) PV panelen, wat Mc-Home betreft een erg interessante. Op navolgende site's vindt u meer informatie.
Aardwarmtepomp
Aardwarmtepomp
Een aardwarmtepomp maakt gebruik van een constante temperatuur diep in de grond. Er worden leidingen naar de vooraf berekende positie gebracht, soms meer dan 100 meter diep, en door die leidingen wordt een vloeistof gepompd. In de zomer wordt er dan warmte aan de grond afgegeven en in de winter wordt die warmte weer gebruikt als voor-verwarming voor de compressorunit. Die hoeft zodoende minder werk te verrichten om warm water voor de vloerverwarming en warm tapwater te maken. Het systeem wordt algemeen beschouwd als stabieler dan een luchtwarmtepomp. De kostprijs is echter (mede door de grondboringen) nogal hoog. Het apparaat verbruikt, zeker bij koude tijden én als het wordt ingezet voor koelingsdoeleinden nog steeds een hoeveelheid stroom. Om energieneutraal te opereren moet die stroom dan weer middels eigen PV panelen worden opgewekt, dus een extra investering is dan nodig.
Luchtwarmtepomp
Luchtwarmtepomp
Thermodynamische warmtepomp
Thermo-Dynamische systeem
Het thermodynamische warmtepomp systeem combineert twee incomplete technologieën, de warmtepomp en het thermische zonnecollector systeem. Warmtepompen zijn van nature behoorlijk efficiënt maar de warmte die ze produceren door opname uit de omgeving varieert samen met de omgevingstemperatuur zoals instraling van de zon. Thermische zonnecollector systemen hebben een erg hoog rendement als de zon er recht in schijnt op een hete zomerdag. Maar als het een donkere regendag is met lage temperaturen hebben ze een erg laag rendement.
De thermodynamische systemen hebben beide technologieën gecombineerd en hebben daardoor het beste uit twee werelden. Het thermodynamische systeem werkt als volgt; een koelmiddel (R134a of R407c) stroomt door een gesloten systeem met panelen. Het koelmiddel absorbeert de warmte uit de omgeving tijdens zon, wind en regen zowel overdag als `snachts. Tijdens dit proces warmt het koelmiddel vele malen sneller op dan bij een regulier solar systeem. Nadat het koelmiddel is opgewarmd door zijn omgeving geeft het koelmiddel in verdampte toestand zijn warmte af aan een warmtewisselaar met behulp van een kleine compressor. De warmtewisselaar geeft de warmte door aan het water. Het verdampte koelmiddel koelt af in de warmtewisselaar en keert terug in vloeibare vorm. Het gehele proces herhaalt zich weer. Omdat het koelmiddel een kookpunt heeft van -30ºC werkt het systeem ook als er geen zon is, ook `s nachts. Het produceert warm water van 55ºC bij ieder weertype ook in de Nederlandse winter, in tegenstelling tot een conventionele zonnecollector die dat niet kan.
Een redelijk nieuw maar veelbelovend systeem. De prijs is ongeveer gelijk aan die van een luchtwarmtepomp, terwijl het de stabiliteit en het electraverbruik beloofd van een aardwarmtepomp.
Stroomopwekkende PV cellen voor hellend dak
Zelf stroom opwekken
Stroomopwekkende PV cellen voor plat dak
Opslag voor opgewekte stroom
Opslag voor opgewekte stroom
Een geweldige stap in de goede richting om het proces van energieneutraal / nul op de meter sneller, autarkisch wonen eenvoudiger en goedkoper te realiseren is de komst van een opslagunit voor opgewekte stroom via PV panelen.
Dankzij de ontwikkeling van thuisaccu’s wordt het thuis opwekken van stroom interessanter. De accusystemen fungeren als opslag en back-up voor als de natuurlijke energiebron het laat afweten. Tesla en BMW hebben ruime kennis vergaard op het gebied van accu’s in de elektrische autotechnologie. Met deze kennis willen ze de meterkast van huishoudens veroveren. Tesla komt binnenkort met de “Powerwall” op de markt. De “MyReserve” van SolarWatt in samenwerking met BMW zal echter als eerste in de verkoop gaan voor de consument. Een huisaccu zal de consument zo’n € 3000,- gaan kosten. Anno 2020: inmiddels zijn er tientallen leveranciers van opslagaccu's voor thuisgebruik en daklen de prijzen aanmerkelijk.
Huishoudens onafhankelijk van energieleveranciers
“De introductie van huisaccu’s is een grote stap naar een transformatie van de energie-infrastructuur in de wereld. Huishoudens die zelf energie opwekken, worden met een accu steeds minder afhankelijk van energieaanbieders. Nederlanders die stroom geleverd krijgen van een leverancier, hebben voorlopig nog geen voordeel van een huisaccu”, zegt Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers.
“Huishoudens die zelf stroom opwekken, kunnen door de huisaccu honderden euro’s besparen. Niet alleen de leveringskosten dalen, maar ook de hoge belasting hierop. Omgerekend valt bijna 50% belasting weg voor de thuisproducent van stroom. De huisaccu is ook voordeliger dan het terugleveren van stroom aan het net, ook wel de salderingsregeling genoemd,” aldus van Selms.
Er is echter een verschil tussen de thuisaccu's. Het apparaat van Tesla werkt alleen met systemen van bepaalde fabrikanten. De accu van MyReserve werkt met alle systemen. Ook bijvoorbeeld met de omvormers van zonnepanelen die mensen nu al in huis hebben.
Of een thuisaccu rendeert hangt van de situatie af. Wie op dit moment stroom teruglevert aan het net, krijgt daarvoor tot het totaal van zijn stroomverbruik het volledige bedrag, inclusief belasting, terug, door middel van salderen. Lever je meer terug dan je verbruikt, krijg je veel minder vergoed. Vanaf dat moment, of als salderen wordt aangepast of verdwijnt, wordt het financieel rendabel om zelf een accu te hebben. In de andere gevallen geeft de thuisaccu vooral meer zekerheid en flexibiliteit.
Helemaal 'off the grid' is echter nog niet mogelijk. Dat kan voor 80 procent, maar voor ongeveer 20 procent van de tijd heb je het stroomnet nog wel nodig. In de winter produceer je bijvoorbeeld niet genoeg stroom met je zonnepanelen.
De huishoudens in Nederland met een piek-dal tarief betalen tijdens het daltarief gemiddeld zo’n 2 cent per kWh minder dan in het piektarief. Het opladen van de huisaccu tijdens daluren, om deze stroom vervolgens in de piekuren te gebruiken, loont nauwelijks om de investering van zo’n € 3000,- terug te verdienen.
bron: www.duurzaamnieuws.nl
Geen gas meer. Maaar wat dan?
Amsterdam maakte vandaag bekend in 2050 een aardgasloze stad te willen zijn om de CO2-uitstoot terug te dringen. Alle huizen moeten tegen die tijd dus op een andere manier verwarmd worden. Voor heel Nederland geldt trouwens dat we de komende decennia afscheid nemen van aardgas. Maar daar komt niet één alternatief voor in de plaats. De beste oplossing verschilt per stad, dorp of wijk.
We zetten de opties op een rij.
Gemeente Amsterdam ziet restwarmte, ook wel bekend als stadsverwarming, als het belangrijkste alternatief voor aardgas. Daarbij wordt 'overtollige' warmte van bijvoorbeeld de industrie of afvalverbrandingsinstallaties gebruikt om huizen te verwarmen. Dat gaat via een netwerk van buizen met warm water. Sommige nieuwbouwwijken in Amsterdam, zoals Amstelkwartier, zijn al aangesloten op dit nieuwe warmtenet en hebben geen aansluiting meer op het aardgasnet.
Maar voor dit systeem moet er dus wel voldoende restwarmte in de buurt zijn. In Amsterdam komt die warmte van het Afval Energie Bedrijf, dat afval verbrandt in het westen van de stad en van een elektriciteitscentrale van Nuon in buurgemeente Diemen. Verder wordt voor de toekomst gedacht aan warmte van staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden, bedrijven in de haven van Amsterdam en datacentra. Niet overal in Nederland is lokaal genoeg industrie om iedereen van restwarmte te voorzien. Onderzoeksbureau CE Delft denkt dat in 2050 zo'n 17 procent van de woningen gebruik zal maken van restwarmte.
Aardwarmte
Een techniek waar CE Delft de komende decennia veel van verwacht is geothermie, oftewel aardwarmte. Daarbij wordt warm water van een diepte van minstens 500 meter onder de grond naar boven gepompt. Nadat huizen ermee verwarmd zijn, wordt het water weer teruggepompt. De verwachting is dat in 2050 maar liefst 44 procent van de woningen met aardwarmte wordt verwarmd, omdat dit in veel gebieden relatief voordelig aangelegd kan worden.
Bij warmte-koudeopslag wordt warm water in de zomer via buizen onder de grond opgeslagen. Dit is veel minder diep dan bij aardwarmte, van een paar meter onder de grond tot zo'n 200 meter. In de winter is dat water dan nog warm genoeg om huizen mee te verwarmen. CE Delft verwacht dat 22 procent van de woningen in 2050 van warmte-koudeopslag gebruik maakt.
Aardgas mag dan een keer opraken, maar daarvoor in de plaats kunnen we ook gaan stoken met zogeheten groen gas. Dat is gas dat vrijkomt bij de vergisting van allerlei organisch materiaal, zoals koeienmest en plantenresten uit de landbouw.
Het voordeel van groen gas is dat het gewoon via het bestaande gasnet en bestaande ketels vervoerd en verstookt kan worden. Maar er zal bij lange na niet genoeg van zijn om aardgas te vervangen. Dus is de verwachting dat in 2050 slechts 5 procent van de huizen verwarmd kan worden met alleen maar groen gas.
Elektrisch
En dan hebben we nog de optie van verwarming met elektrische radiatoren. Het elektriciteitsnetwerk ligt er al, en met zonnepanelen kun je ook nog eens een deel van de benodigde elektriciteit zelf opwekken. Toch is de verwachting dat dit maar voor een klein deel van het land een optie is.
Want als we massaal elektrisch gaan verwarmen, moet er heel veel in het elektriciteitsnetwerk worden geïnvesteerd, wil het dat aankunnen. Andere opties zijn dan al snel goedkoper. Amsterdam denkt dat enkele wijken, zoals de oude binnenstad en de grachtengordel, elektrisch gaan stoken. Daar is het moeilijker om een restwarmte-net aan te leggen.
Er worden her en der in Nederland ook al zogeheten nul-op-de-meter-woningen gebouwd. Dat zijn huizen die, over een heel jaar gezien, meer energie opwekken dan ze verbruiken. Dat wordt bereikt met zonnepanelen en heel goede isolatie. Maar op koude winterdagen met weinig zon hebben deze woningen ook nog gewoon elektriciteit nodig van het netwerk.
CE Delft verwacht daarom dat slechts 2 procent van de huizen uiteindelijk puur elektrisch verwarmd wordt. Voor nog eens 10 procent van de huizen verwachten ze een combinatie van elektrisch en groen gas.
Hoeveel al deze alternatieven voor aardgas de consument gaan kosten, is nog moeilijk te zeggen. De gemeente Amsterdam zegt het belangrijk te vinden dat consumenten in het begin 'gelokt' worden met een prijs die onder hun huidige energierekening ligt. "Het is wel de vraag of dit prijsvoordeel ook in de toekomst zal gelden", zegt de gemeente er meteen bij.
"Het wordt wel duurder dan nu", zegt Frans Rooijers, directeur van CE Delft. "Aardgas is vrij goedkoop, wil je de CO2-uitstoot terugbrengen, dan kost dat geld." Hij verwacht dat restwarmte van alle nieuwe opties de goedkoopste zal zijn en ongeveer even duur als aardgas nu. "Aardwarmte en warmte-koudeopslag kan je in veel gebieden ook betaalbaar aanleggen, maar het zal wel ietsje duurder zijn."
Rooijers denkt dat gebruikers van groen gas straks het duurst uit zijn. "Aardgas kost nu zo'n 15 cent per kubieke meter. Groen gas is veel duurder om te produceren, dat kost zo'n 60 tot 70 cent, en ik verwacht niet dat die prijs snel zal dalen."
En bestaande woningen omtoveren tot nul-op-de-meterwoningen is ook een dure aangelegenheid. Het vergt nu een investering van tussen de 30.000 en 60.000 euro per woning. Er zijn wel allerlei projecten in Nederland gaande waarbij wordt bekeken hoe die kosten omlaag kunnen.
Bron: NOS.NL
meer over Infrarood stralingsverwarming
Infrarood is een vorm van warmte die onder andere wordt geproduceerd wanneer het lichaam zich inspant. Zonder deze warmte zou geen mens in leven blijven.
Infrarood is een onderdeel van het lichtspectrum en is derhalve ook in het zonlicht te vinden. In het spectrum onderscheiden we drie soorten straling, namelijk: - Ultraviolet - Zichtbare licht - Infrarood. Ultraviolet en Infrarood is straling dat voor het menselijk oog niet zichtbaar is. Wij ervaren infrarood als warmte.
Voorbeeld: Als je zomers in de zon zit of ligt, geeft dat een heerlijke warmte, maar bij het verschijnen van een wolk voor de zon voelt het ineens minder behaaglijk ondanks dat de temperatuur niet is veranderd. Dit gevoel wordt veroorzaakt omdat de infrarood straling op dat moment niet aanwezig is.
Korte golf infrarood (IR-A): 0,78 – 1,40 µm
Middengolf infrarood (IR-B): 1,40 – 3,00 µm
Lange golf infrarood (IR-C): 3,00 – 1000 µm
De energie die infrarood bevat wordt geabsorbeerd door het voorwerp waar het op valt, hierbij wordt die energie omgezet in warmte. De uitwerking van de verschillende infrarood soorten verschilt.